Year of grant:
2012

Research Area:
Heilsa

Project type:
Verkætlan

Project title:
Eksponering af perflourerede forbindelser (PFC) – ændringer gennem 10 år og kostrelationer

Grant number:
0324

Project manager:
Jónrit Halling

Institution/company:
Deildin fyri Arbeiðs- og Almannaheilsu

Other participants:
Pál Weihe, Maria Skaalum Petersen, Philippe Grandjean, Flemming Nielsen og Maria Dam

Project period:
01.08.2012-31.07.2014

Total budget:
1.315.200 kr.

Grant from the FRC in DKK:
896.000 kr.

Project description:


Final

Et færøsk studie fra 2012 viste, at eksponering med perflourerede forbindelser (PFC) havde en negativ påvirkning på immunsystemet hos børn. Dette fund lagde op til at PFC eksponeringen blandt færinger og eventuelle eksponeringskilder blev undersøgt nærmere.

Dette er blevet gjort i et projekt med titlen: Eksponering af perflourerede forbindelser (PFC) hos færinger – ændringer gennem 10 år og kostrelationer. Projektet havde disse tre hovedformål:

1) at bestemme PFC koncentrationerne hos en gruppe tilfældigt udvalgte voksne færinger, bestående af både mænd og kvinder.

2) at undersøge, om der var forskel i PFC koncentrationerne hos denne gruppe i dag og for knapt 10 år siden, og således undersøge i hvilken retning eksponeringen gik.

3) at undersøge kosten som eksponeringskilde ved at se på associationer mellem forskellige PFC koncentrationer og specifikke madvaner.

PFC’erne er blevet produceret siden 1950’erne og har bred anvendelse i flere forskellige industrier. Deres kemiske egenskaber gør, at stofferne kan danne en overfalde som anvendes til at give en imprægnerende belægning af bl.a. fødevareemballage såvel som tæpper, møbler og andre tekstiler. Stofferne nedbrydes langsomt i miljøet og organismer. I 2000 begyndte man at udfase nogle PFC’er bl.a. PFOS. Siden har man set faldende tendenser af PFOS målt i mennesker, mens koncentrationerne af andre PFC’er ser ud til fortsat at stige.

Den største eksponeringskilde hos mennesker ser ud til at være kosten, og fisk ser ud til at være en betydelig eksponeringskilde. PFC’erne kan komme over i maden gennem emballage, men også under produktion og som bioakkumulation i fødekæden.

I 2003 blev 312 vilkårligt udvalgte færinger mellem 18 og 60 år undersøgt i forbindelse med et projekt omhandlende lægemiddelmetabolisme. De samme personer blev anmodet om at deltage i dette projekt. Serum fra disse personer var opbevaret i en biobank, hvilket gav mulighed for at måle personernes PFC eksponering i 2003. I 2012 blev der taget en ny blodprøve fra 209 af de 312 personer med henblik på at måle deres nuværende PFC koncentrationer. På denne måde kunne tidsperspektivet i eksponeringen undersøges. Samtidig blev PFC eksponeringen hos en voksen gruppe færøske mænd og kvinder i forskellige aldre målt, hvilket der før ikke fandtes data for. Deltagerne besvarede desuden et omfattende diæt spørgeskema, hvor spørgsmål omkring tilberedelsen af mad også indgik. På den måde kunne kosten som eksponeringskilde undersøges. Resultaterne of projetet vil blive publiceret i nærmeste fremtid.





Project status:
Liðug

Project output:
Vísindaligar greinar, bøkur, ritgerðir v.m.:

Tað verður í løtuni arbeitt við vísindaligari grein til almannakunngerð av úrslitinum av verkætlanini.

Onnur úrslit, t.d. ikki kunngjørdar greinar, patentir, telduskipanir, frumsnið og nýggjar mannagongdir:

Poster presentatión á vísindaligu ráðstevnuni PPTOX - Environmental Stressors in Disease and Implications for Human Health, October 26 – 29, 2014 í Boston. Heiti á postara: “Time trends in serum concentrations of perfluorinated compounds (PFC) in the Faroese population”





<< Back
Administration     Faroese